Friday 27 May 2011

Meditatie

Trudis Creations
Meditatie zorgt ervoor dat je je los kunt maken van je dagelijkse beslommeringen. Het brengt evenwicht en harmonie in je lichaam en vermindert stress. Tijdens een meditatie kan je tot inzichten komen doordat je lichaam zich in een rusttoestand bevindt.

Hoe mediteren?

  • Leg een meditatieve cd op en zoek een rustig plekje of ga in de natuur zitten en luister naar wat de vogels je te vertellen hebben.
  • Het beste kan je al zittend mediteren, op een stoel, in yoga houding... maak wel dat je in een aangename houding zit.
  • Leg je handen op je benen met de handpalmen naar boven gericht en sluit de wijsvinger met de duim. Hierdoor wordt een cirkel gevormd, deze mudra (is een zegel of gebaar) die in de ayurvedische leer helpt om je geheugen te sterken, spanningen op te heffen en je concentratie te verhogen.
  • Een ander heel belangrijk aspect bij een meditatie is je concentreren op je ademhaling. Haal een paar keer heel diep adem en laat je lichaam zich daarna aanpassen aan je natuurlijke ademhaling.
  • Doe de meditatie zo'n 20 minuten.

Wanneer je wordt afgeleid tijdens het mediteren concentreer je dan bewust terug op je ademhaling, voel hoe je longen zich vullen met lucht en hoe diezelfde lucht je lichaam verlaat via je neusgaten. Zie je beelden, kijk er dan naar vanop een afstand maar oordeel niet. Laat alles zoals het is en geniet van de rust die stilletjesaan in je lichaam stroomt.

Sluit de meditatie af met een dankbaarheidsgebaar. Wanneer je vertrouwd bent met yoga dan zal je vast en zeker de namasté-handpositie kennen. De Japanse term hiervoor is "Gassho" en wordt gebruikt bij Zen en andere vormen van boeddhisme. Dit gebaar wordt in Oosterse landen vooral gebruikt bij een begroeting, om je dankbaarheid te uiten ten opzichte van iemand en respect te tonen voor een persoon. Het wordt ook gebruikt om aan te tonen dat je een verzoek hebt.

Een meditatie moet vooral van binnenuit komen, leer te luisteren naar jezelf. Wat vind jij aangenaam bij een meditatie? Misschien vindt je het prettiger om al liggend een meditatie te doen of wil je beginnen met een tien minuten meditatie. Alles is goed zolang jij je er maar goed bij voelt. De hierboven genoemde voorbeelden zijn voorbeelden van hoe ik een meditatie sessie hou.
Later zal ik gratis gesproken meditatiesessies ter beschikking stellen op deze blog.

Luister naar de innerlijke kracht in jezelf want die kracht maakt je groot!
Trudis

Gerelateerde posts: