Tuesday 17 May 2011

Waar komt Reiki vandaan?


Reiki bestaat al duizenden jaren en is herontdekt door Dr. Mikao Usui. Hij leefde aan het einde van de 19de eeuw en was een katholieke priester rector van een kleine universiteit in Kyoto (Japan).

Dr. Mikao Usui wijdde zich aan een studie van de geneesmethoden met handoplegging van Christus en bestudeerde ook hoe Boeddha heeft geleefd. Hij kwam tot de ontdekking dat ook Boeddha het vermogen bezat tot zelfgenezing. Dr. Usui leerde de oude taal van India, namelijk het Sanskriet. Zo kon hij de oude boeddhistische teksten bestuderen. In die teksten trof Dr. Usui de symbolen en mantra's aan die de sleutel tot de hedendaagse Reiki-geneeswijze vormen. Maar nog altijd wist hij toen nog niet hoe hij die symbolen en mantra's moest gebruiken.

Op advies van een bevriende boeddhistische abt begon hij aan een 21-dagen meditatie- en vastenperiode op een heilige berg in de buurt van Kyoto.
Op de laatste dag, dus de 21ste dag, had Dr. Mikao Usui een diepgaande meditatie-ervaring en zag hij hoe hij de symbolen en de mantra's kon gebruiken als Reiki-geneeswijze.

Hij stelde de Reiki-leefregels op omdat hij ook wou dat mensen anders gingen leven. Mensen moeten echt willen genezen en er zelf om vragen, niet alleen met lichamelijke klachten, ook de manier waarop mensen denken kan mensen terug gezond maken. Het spreekwoord zegt : "Een gezonde geest in een gezond lichaam".

Dr. Usui wijdde enkele jaren voor zijn dood dr. Churjiro Hayashi in de Reiki-methode in en benoemde hem tot zijn opvolger. Hier werden Reiki-beoefenaars onderricht in de Reiki-methode en patiënten behandeld.

Dr. Churijo Hayashi wijdde Hawayo Takata in, een Japanse vrouw die op Hawaii woonde. Zij liet zich behandelen in de Reiki kliniek van Dr. Hayashi en werd zijn leerlinge. In 1938 wijdde Dr. Hayashi haar tot Master van het Reiki Usui-systeem en werd zijn opvolgster na zijn dood in 1941. Ze was tot in 1976 de enige Reiki Master. Hawayo Takata wijdde 22 van haar leerlingen tot Reiki Master, onder wie haar kleindochter Phyllis Lei Furumoto. Door toedoen van Takata en Furumoto werd de Reiki-geneeswijze bekend in het westen en nu wordt Reiki beoefend in alle landen van de wereld.

Gerelateerde posts :
Mijn eerste reiki ervaring